Kun je niet vinden wat je zoekt? Geen probleem, je kunt ons direct bereiken via: 0528 20 00 25 of info@petprojectinrichters.nl

Afval scheiden op de werkvloer

Afval scheiden. Thuis is het de normaalste zaak van de wereld, maar op de werkvloer blijkt het nog best lastig.

Wist je dat meer dan de helft van het afval op kantoren, winkels en openbare ruimten nog niet wordt gerecycled? Zonde! Want het scheiden van afval levert veel op. Je bespaart kosten en draagt bij aan een beter milieu. Bovendien is het wettelijk verplicht. Vaak kun je met een paar simpele aanpassingen het verschil maakt. Succes verzekerd!

Het nut van afval scheiden

Restafval is de duurste afvalstroom om af te voeren. Restafval wordt namelijk niet hergebruikt, maar verbrand. Door afval op de werkvloer goed te scheiden heb je minder restafval, maar ook lagere kosten.
Afval is waardevol! Door bij de bron (jezelf) goed te scheiden, creëer je een schat aan grondstoffen voor nieuwe producten, waardoor kostbare natuurlijke hulpbronnen, zoals bomen en aardolie, niet hoeven worden gebruikt. Bovendien kost recyclen meestal veel minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen.
De Nederlandse overheid wil onze economie in 2050 volledig laten

draaien op herbruikbare grondstoffen. Om die reden wordt er sterk ingezet op het scheiden van afval. Bedrijven zijn volgens de wet verplicht om hun afval te scheiden. Ook consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Door je afval goed te scheiden geef je als bedrijf een duidelijk een zichtbaar signaal af: wij nemen onze verantwoordelijk op het gebied van afval!

Waar begin je?

Analyseer je afvalstromen

Begin met het analyseren van je afvalstromen. Welke afvalstromen komen het meeste voor binnen jouw bedrijf? En welke soorten belanden nu nog bij het restafval terwijl ze daar eigenlijk niet horen? Als je weet wat je aan afval hebt en waar het fout gaat, kun je je afvalscheidingsbakken daarop afstemmen.

Maak het meetbaar

Maak het concreet door je doelen op papier te zetten. Denk aan: over een
jaar willen we het restafval met 25% verminderen. Door het meetbaar te
maken, blijf je ook op de lange termijn gefocust en gemotiveerd.

Breng looproutes in kaart

Het is essentieel om afvalscheidingsbakken neer te zetten op strategische
plekken. Dat zijn plekken waar medewerkers en bezoekers dagelijks langskomen. Denk aan de receptie, bij de koffieautomaat, de kopieerruimte,
het bedrijfsrestaurant of op weg naar het toilet.

Hoe krijg je medewerkers mee?

Medewerkers veranderen hun gedrag niet van de een op andere dag. Neem daarom de tijd om ze te informeren en inspireren. Denk aan het uitsturen van een nieuwsbrief waarin je aankondigt te starten met afvalscheiding, hang posters op met tips om afval beter te scheiden en informeer medewerkers over de geboekte vooruitgang.

Vergeet niet om zelf het goede
voorbeeld te geven. Laat zien dat
jij je best doet om afval goed te
scheiden en zorg dat managers
hetzelfde doen. Goed voorbeeld
doet volgen.

Je wilt het medewerkers zo
makkelijk mogelijk maken. Zorg
daarom voor duidelijke signing op
je afvalscheidingsbakken. Heldere
symbolen zorgen ervoor dat afval in
de juiste afvalbak belandt.

TIP: een eenvoudige maar effectief, haal de kleine persoonlijke prullenbakken onder de bureaus weg. Vaak belandt in deze prullenbakken restafval.

De oplossing? Ditch!

De oplossing die even functioneel als stijlvol is. Ditch past naadloos in het interieur van moderne kantoren, winkels en openbare ruimtes. Het design van hoogwaardig staal mag er zijn zonder op de voorgrond te treden. Bovendien kun je Ditch geheel personaliseren.

Alle compartimenten
zijn uitgerust met een
uitneembare, vloeistofdichte
binnenbak van kunststof.
Eenvoudig te legen en
makkelijk schoon te maken.

Ditch is verkrijgbaar voor twee, drie of vier afvalstromen. De binnenbakken hebben standaard een inhoud van 30 liter. Veel afval? Ga dan voor Ditch XL met een inhoud van maar liefst 60 liter.

Terug naar Actueel

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste oplossing om je afval te scheiden? Bel gerust met Cindy, ze helpt je graag op weg!

Bel Cindy Bel mij terug
Medewerker afbeelding