Kun je niet vinden wat je zoekt? Geen probleem, je kunt ons direct bereiken via: 0528 20 00 25 of info@petprojectinrichters.nl

Dynamisch & Ergonomisch werken met je persoonlijke coach

Dat we een groot deel van de dag zittend doorbrengen, zal voor niemand een verrassing zijn. Maar wist je dat Nederland zelfs Europees kampioen zitten is? In geen enkel land zit zo’n groot gedeelte (62%) van de bevolking meer dan 5,5 uur per dag. Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 8,3 uur op een weekenddag en 10,1 uur op een doordeweekse dag. (Bron: TNO Factsheet Sedentair gedrag)

Vanuit de Arbo-wet wordt al jaren geadviseerd om lang zitten tijdens het werk te voorkomen. Als richtlijn voor beeldschermwerk geldt maximaal 6 uur per werkdag en daarnaast dienen medewerkers het zitten elke 2 uur te onderbreken. Maar alle technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we juist steeds meer tijd doorbrengen achter de computer, laptop, tablet of smartphone.

r-go ergonomische werkplek

Is staan het nieuwe zitten?

Vergeleken bij zitten heeft staan een aantal voordelen. Aangenomen wordt dat staand werken het bloedsuikerniveau na een maaltijd sneller laat dalen dan zittend werken. Ook zou staan het risico op rug- en schouderklachten verminderen. Zit/sta bureau’s in combinatie met een ergonomische bureaustoel en zit/sta hulpmiddelen worden inmiddels breed ingezet. Op die manier wordt het afwisselen tussen staan en zitten aangemoedigd. Maar hoe vaak moet je afwisselen tussen zitten en staan. En hoe lang moet je dan eigenlijk staand werken?

Een onderzoek gepubliceerd door Oxford University over de relatie tussen zittend
en staand werk en het risico op hartziekten heeft aangetoond dat langdurig staan het risico
op hart- en vaatziekten kan verhogen.

Het onderzoek heeft aangetoond dat mensen die voornamelijk op hun werk staan, twee keer zoveel kans hebben om hartziekten te krijgen als mensen die voornamelijk zitten.

We kunnen dus concluderen dat zowel lang zitten als lang staan problemen opleveren voor onze gezondheid. De oplossing is simpel: we moeten meer bewegen.

‘Stimuleer mensen meer te bewegen en minder stil te zitten.’

Advies van de gezondheidsraad aan de minister van Volksgezond.

Dynamisch werken

Hoe kunnen we je werkplek zodanig inrichten dat je (onbewust) wordt gestimuleerd om
meer te bewegen? We willen op een natuurlijke manier beweging en afwisseling van houding aanbrengen
tijdens je werk, dit noemen we “dynamisch werken”.

We doen dit door je werkplek uit te rusten met verschillende dynamische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een zit/sta kruk, een bureaufiets, een zitbal, een actieve stamat of balansbord en uiteraard een zit/sta bureau. Maar, hoe kunnen we je tijdens je werkdag stimuleren om in beweging te komen? Heel eenvoudig, dat doen we door middel van de R-Go Break persoonlijke coach.

R-Go-Break; je persoonlijke coach

Het is belangrijk om tijdens je werkdag korte onderbrekingen ofwel micropauzes in te lassen. Denk hierbij aan staand telefoneren, naar een collega lopen in plaats van een e-mail sturen, traplopen in plaats van de lift nemen, lunchwandelen of staand of wandelend overleggen.

In de praktijk blijkt dat het nemen van deze micropauzes, vooral in een drukke periode of wanneer het werk een hoge concentratie vereist, er vaak onbewust bij in schiet. De R-Go break oplossing maakt je weer bewust van het belang van bewegen; het is jouw persoonlijke coach voor microbreaks. Deze oplossing bestaat uit een stukje software; de R-GO break pauzesoftware en hardware in de vorm van een ergonomische muis en toetsenbord.

Hoe werkt het?

De R-Go Break software meet jouw werkelijk gebruik van muis en toetsenbord en geeft op basis hiervan pauze advies. De pauze tijden en frequentie zijn persoonlijk aan te passen. In de R-Go Break toetsenborden en muizen zit een LED-lampje dat wordt aangestuurd door de R-Go Break pauzesoftware. Het lampje waarschuwt je met kleursignalen op je muis en toetsenbord wanneer het tijd is voor een break. Het lampje brandt standaard groen. Wordt het lampje oranje, dan is het tijd om kort te pauzeren.

Hoe vaak en hoe lang moet je nou eigenlijk staan op een werkdag? Je kunt je R-Go break pauzesoftware uitbreiden met de zit/sta coach functie. De software adviseert je wanneer het tijd is om te gaan staan. Maar, het doet meer dan dat. Heb je een elektrisch verstelbaar bureau met het besturingssysteem van Linak, Innotech of OMT, dan kun je de software koppelen aan je bureau. Je stelt eenmalig in de R-GO break software jouw ideale werkhoogtes in. Wanneer de software vervolgens aangeeft dat het tijd is om te gaan staan, dan wordt je bureau met één muisklik automatisch naar de juiste hoogte gebracht. En andersom, wanneer je lang genoeg het hebt gestaan dan verstel je je bureau met één muisklik weer naar de lage stand.

Optioneel kun je de Fit Coach installeren. De Fit Coach biedt je tijdens je micropauzes verschillende stretch oefeningen aan via een pop-up op je beeldscherm.

Wil jij gezonder en productiever werken?

vraag vrijblijvend een demo aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je ook dynamisch werken en een persoonlijke coach om je te helpen? Bel gerust met Ronald voor een goed advies.

Bel Ronald Bel mij terug
Medewerker afbeelding